Kunstwerk HUIZENWENDE officieel ingehuldigd

In januari 2015 startte Lieve Flour met de eerste schetsen van huizengevels op de muur van onze “stille ruimte” in de inkomhal van WZC De Wending 1. Het was het startsein van een interactief project om het leven binnen en buiten het woonzorgcentrum met elkaar te verbinden. Het resultaat is een schitterend en uniek kunstwerk waarin 86 huizengevels uit Turnhout geschilderd werden. In januari 2019, exact 4 jaar later zat het erop. Een kunstwerk en vooral een rijkdom aan ervaringen, anekdotes en te koesteren gesprekken later werd de “HUIZENWENDE” en Lieve Flour w op 25 april in de kijker gezet en officieel ingehuldigd.

Het werk was geen sinecure, het vroeg steeds een grondige voorbereiding en wij herinneren ons nog de periode dat Lieve met een heuse steiger kwam aanslepen of een installatie op wieltjes om toch maar zo gemakkelijk mogelijk dit huzarenstukje te maken.Bewoners en hun familie, maar ook bezoekers kwamen regelmatig met haar een praatje slaan. En daar ging het net om met “the making off” van dit kunstwerk…aanzetten tot CONTACT, de wereld van BUITEN naar BINNEN brengen, op zoek gaan naar herkenning, mooie herinneringen of gewoon van deze creatie een leuke activiteit maken. Want heel wat bewoners vonden het ook leuk om te proberen de zoekvraagjes op te lossen over de geschilderde huizengevels.

EN ZO GAAT HET VERDER MET DE HUIZENWENDE

Het mooie is dat we kunnen vertellen dat dit kunstwerk, dat niet voor niets HUIZENWENDE heet, blijft verder ontwikkelen en in beweging zijn. Het zet aan tot meer… Er werd een fotoboek in twee versies samengesteld voor de mensen die er alles over wilden weten, want we kregen regelmatig die vraag. Lieve geeft zelf ook graag uitleg en een “interne tour” door Turnhout aan de bezoekers of bewoners die dit vragen. De stadsgidsen gaan zelfs nog een stapje verder. HUIZENWENDE wordt de aanleiding/het vertrekpunt om een wandeling door onze site en langs een aantal opvallende huizengevels die werden geschilderd, eens echt in Turnhout daar langs te komen.

Wie interesse heeft in een van beide fotoboeken, kan hier de flyer met invulstrook downloaden: 201904 HUIZENWENDE BOEK Flyer A5 (3)

De HUIZENWENDE kan elke dag bezocht worden tijdens de openingsuren van WZC De Wending 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *