Nieuws

Zorggroep Orion uit Turnhout past werking in woonzorgcentra en dienstencentra aan in functie van nieuwe corona-richtlijnen.

Bijzondere aandacht voor het mentale welzijn van onze bewoners, bezoekers en medewerkers.

Ook Zorggroep Orion past de werking aan n.a.v. de nieuwe richtlijnen die dinsdag 27 oktober werden opgelegd door de Vlaamse overheid. Samen met onze medewerkers stellen we alles in het werk om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen. In nauw overleg met onze CRA arts en de zorgteams in WZC De Wending en De Vliet, en tevens met ons team thuiszorg dat o.m. instaat voor de dienstencentra werd gezocht naar goed werkbare oplossingen binnen het toegestane kader zodat onze bewoners, medewerkers, vrijwilligers en bezoekers zich veilig kunnen voelen. In het belang van jezelf, onze bewoners, bezoekers en alle medewerkers vragen we om alle  opgelegde maatregelen goed op te volgen. We willen immers besmettingen voorkomen. We geloven dat we samen heel wat kunnen bereiken om deze periode te boven te komen. De maatregelen gelden tot we nieuwe richtlijnen ontvangen. Indien de besmettingsgraad in de regio stijgt of bij vaststelling van besmetting in het woonzorgcentrum kunnen wij de bezoekregeling verstrengen.  

IN WZC DE WENDING EN WZC DE VLIET

De belangrijkste wijzigingen in onze woonzorgcentra vinden plaats op het vlak van de bezoekregeling. Vanaf nu is het knuffelcontact nog steeds welkom en kan er nog één extra contact op veilige afstand op bezoek komen. Dit extra contact kan om de 14 dagen wisselen. Iedereen die op bezoek komt registreert zich in het kader van eventuele contacttracing. Op de kamer bij de bewoner kunnen nog steeds twee bezoekers tegelijk aanwezig zijn, nl. het knuffelcontact en het extra contact. Natuurlijk blijven we benadrukken dat het belangrijk is om alle andere veiligheidsrichtlijnen te respecteren, zoals de nodige handhygiëne, het dragen van een mondneusmasker, het luchten van de kamer, voldoende afstand houden en het ontsmetten van de contactpunten die men heeft aangeraakt.

FOCUS OP MENTAAL WELZIJN

Zowel bij onze bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers als medewerkers besteden we veel aandacht aan het mentale welzijn. De impact van de gevolgen van deze coronamaatregelen kunnen zwaar om dragen zijn. Er wordt daarom ook professionele hulp beschikbaar gesteld met behulp van een therapeut of coach voor wie behoefte heeft hieraan. Natuurlijk kan men ook altijd bij het zorgteam terecht.

IN ONZE DIENSTENCENTRA

In de dienstencentra van De Meerloop, De Schoor en Albert Van Dyck waren café’s en restaurants reeds gesloten. Ook de groepsactiviteiten kunnen vanaf vandaag, donderdag 29 oktober niet meer doorgaan. Er wordt wel maximaal ingezet op dienstverlening die wel nog individueel kan en op mentaal welzijn. Onze teams bellen proactief vaste bezoekers op om te zien of ze behoefte hebben aan bepaalde ondersteuning thuis of een goede babbel. We denken hierbij aan de TelefoonSter om mensen via een dagelijks telefoontje uit hun isolement te houden, onze Maaltijden aan Huis voor mensen die niet meer zelf kunnen koken (en binnenkort ook een aanbod aan afhaalmaaltijden in onze dienstencentra). Een douche in De Schoor is ook nog steeds mogelijk. Het inloopmoment van Digidak voor technische ondersteuning bij social media en computers zal op afspraak gebeuren.

NOOD AAN EEN GOED GESPREK?

Onze focus ligt op mentaal welzijn in deze moeilijk periode. Zo blijft de groepssessie voor onze mantelzorgers over veerkracht in tijden van Corona gewoon doorgaan. En elke vrijdag is Charlotte Van Moerbeke de hele dag aanwezig in dienstencentrum Albert Van Dyck voor een goed gesprek. Deze psychologe van CGG De Kempen is graag een luisterend oor in tijden dat de veerkracht wat mag verhoogd worden. Reserveren hoeft niet en het is kosteloos.

We wensen iedereen veel sterkte toe in deze moeilijke periode. Als we ons samen aan de veiligheidsmaatregelen houden, komt er gauw beterschap. We kijken er al naar uit en blijven bereikbaar voor vragen en suggesties. We houden jullie verder op de hoogte via onze geijkte kanalen; website, social media en nieuwsbrieven.

www.zorggroep-orion.be – 014 28 40 00

Aanpassingen bezoek en cafetaria’s in onze woonzorgcentra en dienstencentra vanaf 19 oktober.

Zorggroep Orion voert maandag enkele wijzigingen in n.a.v. de nieuwe coronamaatregelen die gisteren door het Overlegcomité werden bekend gemaakt.

VOOR WZC DE VLIET EN WZC DE WENDING

Kamerbezoek wordt beperkt tot één knuffelcontact en vier contacten op veilige afstand per bewoner. Het gaat om vier dezelfde personen per maand.

De cafetaria in WZC De Vliet en ’t Kaffee in WZC De Wending gaan dicht tot 16 november.

VOOR ONZE DIENSTENCENTRA

De café’s en de restaurants in dienstencentra Albert Van Dyck, De Schoor en De Meerloop sluiten vanaf maandag 19 oktober, en dit tot 16 november. Mensen die ingeschreven waren voor een maaltijd worden verwittigd. We bekijken intussen of we alternatieven kunnen aanbieden in de vorm van afhaalmaaltijden. Later meer hierover.

Onze dienst Maaltijden aan Huis blijft doorgaan. Meer info op www.zorggroep-orion.be/maaltijden-aan-huis

De meeste van de geplande activiteiten in de dienstencentra kunnen we blijven organiseren. We kijken er nauwgezet op toe dat alles coronaveilig gebeurt. Volg onze website www.zorggroep-orion.be/activiteiten voor de meest up to date informatie.

EXTRA VEEL AANDACHT VOOR VEILIGHEID

We vragen om je bij een bezoek aan onze woonzorgcentra en dienstencentra aan alle veiligheidsrichtlijnen te houden zoals registreren, het dragen van een mondmasker, een goede handhygiëne en het respecteren van de anderhalve meter afstand.

INFO

Onze teams brengen op dit ogenblik de meest betrokken personen op de hoogte van deze wijzigingen. We houden je verder op de hoogte via onze social media en website.

#samenzorgenvoorelkaar

#samentegencorona

#staysafe

Onze TelefoonSterren werden deze week uitgeroepen tot Duurzame Helden in Turnhout tijdens de week van de duurzame gemeente.


En terecht, elke dag bellen zij mensen op die behoefte hebben aan een babbel. Op deze wijze houden ze mensen uit hun sociaal isolement, en voelen deze mensen zich ook veilig door dit dagelijkse contact. Een aangenaam moment waar ze vaak naar uitkijken. Deze TelefoonSterren doen dit op vrijwillige basis. Proficiat aan ALLE TELEFOONSTERREN en ook aan het volledige team dat deze werking mee coördineert.Ook een dankjewel aan de Mondiale Raad en Turnhout die deze LOKALE HELDEN VOOR GLOBALE DOELEN in de kijker zet tijdens deze week van de duurzame gemeente.
www.zorggroep-orion.be/telefoonster

SAMEN MAKEN WIJ VAN WERELD ALZHEIMERDAG EEN ONVERGETELIJKE DAG!

Op 21 september 2020 is het Wereld Alzheimerdag. Op deze dag besteden wij nog meer aandacht dan anders aan de PRACHTIGE MENS die achter dementie schuilt. En daar hoort zelfs een kleine attentie bij: een lief kaartje, een lekkere traktatie op de afdeling en een extra warme glimlach voor elkaar. 
Zo maken wij van Wereld Alzheimerdag een onvergetelijke dag…

Als ik je vergeten zal
Als ik op een dag niet veel meer weet                         
En zelfs je naam zomaar vergeet                            
Als ik je niet meer aan je stem herken                   
Vertel me dan wie ik voor je ben
Over hoe gelukkig we samen waren                        
hoe we al het onbekende mochten ervaren            
En dat het soms mee zat en soms tegen                    
Maar dat we hebben leren dansen in de regen        
Vertel me over onze avonturen elke dag                    
Terwijl ik stilletjes naar je luisteren mag                    
Vertel me dan over alles wat ons verbindt                    
Zodat ik opnieuw de liefde in je vind         

Karoline Vos-Van de Bijl

OPGELET: OMLEIDING DOOR WEGENWERKEN IN ONZE STRAAT VAN 28 SEPTEMBER TOT EN MET 30 OKTOBER

Op 28 september start Stad Turnhout met wegenwerken in de Albert Van Dyckstraat. Concreet wordt er een nieuwe wegversmalling gemaakt aan de fiets- en voetgangersdoorsteek richting het ziekenhuis, naast WZC De Wending. Er wordt ook één van de huidige wegversmallingen verwijderd. Hierdoor is de straat volledig afgesloten voor doorgaand verkeer.  De werken duren tot 30 oktober.

Verkeer tot aan WZC De Wending  mogelijk en verkeer tot aan de parking van het administratiecomplex in de Albert Van Dyckstraat 20 is mogelijk. Aangezien de werken plaatsvinden ter hoogte van de parking van de assistentiewoningen met huisnummer 37, zal deze parking tijdelijk niet bereikbaar zijn voor autoverkeer. Parkeren is dan mogelijk aan de overzijde op de parking van het administratiecomplex op huisnummer 20. Veilig oversteken is voor bezoekers en bewoners geen probleem, aangezien tijdens de werken de straat volledig afgesloten is

Zodra wij de exacte omleiding kennen, wordt deze ook gecommuniceerd.

DE LIJN laat alvast weten een alternatieve route uit te stippelen en vervanghaltes te voorzien in de parallelweg nabij kruispunt met Steenweg op Tielen.

BUS RICHTING PARKWIJK

Vanaf spoorweg rechts onder de brug van de ring, direct links parallelweg naast ring en dan rechts Steenweg op Tielen.

BUS RICHTING MARKT

Vanaf de ring links Steenweg op Tielen direct rechts parallelweg naast ring rechts onder brug ring links Oud Strijderslaan.

Vanaf 1 september breiden de dienstencentra hun aanbod en dienstverlening terug uit.

Reserveren is niet meer verplicht voor een bezoek aan de cafés in dienstencentra Albert Van Dyck, De Meerloop en De Schoor.

We vragen je wel om je contactgegevens achter te laten tijdens je cafébezoek (contact tracing covid-19) en je binnen te verplaatsen met mondmasker.

Wil je zeker zijn van een plaatsje? Bel of mail tijdens weekdagen tussen 9 en 12 uur om een tafel te reserveren.

Albert Van Dyck: 014 28 40 70 of albertvandyck@zorggroep-orion.be

De Meerloop: 014 28 40 71  of demeerloop@zorggroep-orion.be

De Schoor 014 28 40 72 of deschoor@zorggroep-orion.be

De openingsuren van het café in Albert Van Dyck worden uitgebreid naar maandag t.e.m. vrijdag van 14 tot 17 uur

De Schoor start opnieuw met het serveren van warme maaltijden op maandag- en donderdagmiddag.

Hiervoor inschrijven kan door te bellen naar 014 28 40 72 (maandag ten laatste voor donderdag en andersom)

Aan de openingsuren van het café verandert voorlopig niets (maandag t.e.m. vrijdag van 13.30 tot 17 uur)

De boekenruilkasten in De Meerloop en De Schoor worden opnieuw geopend.

Je kan hierin snuisteren tijdens de openingsuren van het café. We voorzien de nodige voorzorgsmaatregelen om dit veilig te laten verlopen.

Openingsuren café De Meerloop vanaf 20 september:

Vanaf 20 september worden de openingsuren van het café in de Meerloop gewijzigd naar dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag van 14 tot 17 uur.

DE BELANGRIJKSTE ANTWOORDEN OP VRAGEN ROND KAMERBEZOEK

Vanaf 27 augustus gaan we opnieuw van start met kamerbezoek in De Vliet en De Wending. Dit mits bijzonder strikte veiligheidsmaatregelen en een beperking tot vier verschillende personen die geregistreerd staan als mogelijke bezoekers van onze bewoner. De uitgebreide communicatie is hier rond al vertrokken naar de bewoners en hun familie en ook onze medewerkers zijn er helemaal klaar voor. Toch lijsten we graag nog een keertje de meest gestelde vragen op met een duidelijk antwoord:

DE NIEUWSTE ZIN KOMT ERAAN

Goed nieuws voor iedereen die in Turnhout woont, de nieuwste ZIN editie september-oktober wordt vanaf deze week verdeeld in alle brievenbussen in Turnhout. Na een noodzakelijke corona-pauze waarin we één editie moesten overslaan, heeft onze redactieraad weer een volledige ZIN gemaakt met artikels over onze werking in de dienstencentra, assistentiewoningen en woonzorgcentra. Deze keer geven we ook aandacht aan onze toekomstplannen en ambities voor de komende jaren én er is een heuse activiteitenkalender.

#samenmakenweerhetbestevan

#samentegencorona

#samenzorgdragenvoorelkaar

Veel leesplezier

PS: lezen kan ook online op onze website!

Zorggroep Orion past bezoekregeling in beide woonzorgcentra aan n.a.v. verstrengde richtlijnen Agentschap Zorg & Gezondheid

Naar aanleiding van de Nationale Veiligheidsraad van 23 juli is Zorggroep Orion genoodzaakt de huidige bezoekregeling aan te passen aan de nieuwe richtlijnen van Agentschap Zorg & Gezondheid. Het nieuwe bezoeksysteem zullen we regelmatig evalueren en indien nodig bijsturen i.f.v. eventuele lokale heropflakkeringen of bepaalde nieuwe, strengere of soepelere richtlijnen.

WZC DE VLIET EN WZC DE WENDING ZIJN GESLOTEN VOOR BEZOEK VAN ZATERDAG 25 JULI TOT EN MET MAANDAG 27 JULI.

Bezoek op de kamer of op de afdelingen is helaas niet meer toegestaan. Ook de cafetaria moet weer dicht. Om alles zo goed mogelijk te organiseren en een alternatieve bezoekregeling te kunnen uitwerken die ingaat vanaf 28 juli zijn we helaas genoodzaakt om beide woonzorgcentra te sluiten voor bezoek van zaterdag 25 juli tot en met maandag 27 juli. Externe zorgverleners krijgen wel toegang tot onze bewoners mits reservatie en registratie vooraf.

WANNEER KAN MEN WEER OP BEZOEK KOMEN BIJ EEN BEWONER VAN ONZE WOONZORGCENTRA?

Vanaf dinsdag 28 juli kunnen bewoners bezoek ontvangen in de twee onthaaltenten in de tuin van WZC De Vliet en in de babbelboxen in ’t Kaffee van WZC De Wending op dinsdag, donderdag en zaterdag. Er zijn zes tijd-slots voor bezoek tussen 13u30 en 16u30. We gaan uit van het principe dat elke bewoner maximaal één bezoek per week krijgt, zodat zoveel mogelijk verschillende bewoners een bezoekje kunnen krijgen. Een bezoek duurt maximaal een half uur. Het bezoek dient opnieuw vooraf gereserveerd te worden zodat we dat goed kunnen plannen.

WIE MAG ER OP BEZOEK KOMEN?

Er mogen twee bezoekers per bewoner per bezoek komen.

WELKE VEILIGHEIDSMAATREGELEN ZIJN VERPLICHT? 

Bezoekers

  • Bij aankomst is een bezoeker verplicht zich te registreren op de aanwezigheidslijst.
  • Elke bezoeker draagt een chirurgisch mondmasker (zelf mee te nemen).
  • Elke bezoeker dient handen bij aankomst te ontsmetten met alcoholgel (beschikbaar ter plekke).
  • Bezoekers respecteren de “social distance” van minstens anderhalve meter met onze bewoner en met elkaar. Fysiek contact met de bewoner is in geen geval toegelaten.

Bewoners

  • Indien bewoners in kamerisolatie zijn, kunnen zij geen bezoek ontvangen.
  • Bewoners respecteren de “social distance” van minstens anderhalve meter. Fysiek contact met de bezoekers is in geen geval toegelaten.

Zorggroep Orion

  • Gebruikte tafels of stoelen worden na het bezoek door onze medewerkers ontsmet.
  • We hanteren afzonderlijke toegang voor bewoners en bezoekers zodat er geen onveilige kruising ontstaat.

EEN BEZOEK RESERVEREN KAN VANAF MAANDAG 27 JULI

MEN DIENT STEEDS BEZOEK TE RESERVEREN VIA ONS CENTRALE ONTHAAL secretariaat@zorggroep-orion.be of T014 28 40 00

MAG EEN BEWONER HET WOONZORGCENTRUM VERLATEN?

Een bewoner kan het woonzorgcentrum verlaten voor zorg-gerelateerde of essentiële afspraken zoals ziekenhuis of tandarts. Wie toch op familie -uitstap wenst te gaan, moet begrijpen dat deze bewoner zal gevraagd worden om bij terugkeer 14 dagen in kamerisolatie te blijven op de kamer. Bij het verlaten van de kamer zal deze steeds een mondmasker moeten dragen. Dit ter bescherming van onze andere bewoners en medewerkers.

KAPPERS HEBBEN GEEN TOEGANG TOT DE KAMER VANAF 25 JULI.

Externe kappers dienen dus opnieuw hun bezoek vooraf te reserveren en registreren aan het onthaal en kunnen enkel kappen beneden op het gelijkvloers.

UITWISSELING VAN DE WAS EN ANDERE ZAKEN

Dit kan op hetzelfde moment als de bezoekmomenten, nl. op dinsdag, donderdag en zaterdag tussen 13u30 en 16u30. Deze uitwisseling is voorzien op een andere locatie dan de plaats van het bezoek.

We begrijpen dat dit aanvoelt als een stap terug. Hopelijk is het een troost dat ons woonzorgcentrum op dit ogenblik coronavrij is en dat we onze bewoners zo goed mogelijk willen beschermen voor een mogelijke besmetting van buitenaf. Natuurlijk blijven we alle ontwikkelingen zeer kort op de voet volgen en hopen we met onze bewoners, familieleden en medewerkers dat er snel weer versoepelingen toegelaten zijn omdat het klimaat weer veiliger geworden is.

Kom jij bij ons in de dienstencentra buurten?

Sinds kort hebben we de deuren van onze dienstencentra weer open gezet. Je bent van harte welkom voor één van onze activiteiten of voor een drankje en een babbel in het café of op het terras van De Schoor, De Meerloop en LDC Albert Van Dyck. Onze buurtbewoners ontvingen vorige week alvast een uitgebreide NIEUWSBRIEF met een duidelijk overzicht van onze locaties, onze activiteiten, openingstijden en de veiligheidsmaatregelen die we treffen. Deze kun je dus ook hier ONLINE lezen.

Hopelijk tot snel, live in onze dienstencentra. We kijken er naar uit om je te zien!