Dit is een logische, nieuwe mijlpaal in het parcours dat onze zorggroep loopt om nog meer in te zetten op kwalitatieve, integrale en mensgerichte zorg. Met onze focus op samenwerking, buurtwerking en zolang mogelijk zelfstandig wonen zijn de beweegredenen voor deze bouw helder. De keuze voor een aanwezigheid in de zorginnovatieve stationsomgeving (SLIM) prijkte al langer in het strategisch plan van Zorggroep Orion. Het gaat om een investering van om en bij de 13 miljoen euro. De werken starten in 2021. De opening van het Pioniersgebouw in de wijk Niefhout is voorzien in 2023.

FOCUS OP WONEN EN ZORG MET 60 NIEUWE ASSISTENTIEWONINGEN HOUTHAVEN

Zoals de plannen er nu uitzien zullen er 41 eenslaapkamer- en 19 tweeslaapkamerassistentiewoningen beschikbaar zijn. Men voorziet ook in ondergrondse parkeerplaatsen, berging en voldoende fietsenstalling. Het principe van actief ouder worden is een bekend gegeven bij Zorggroep Orion. Het staat voor zelfstandig wonen in optimale omstandigheden. Als zorggroep bieden we residentiële zorg en thuiszorgdiensten aan met het doel actief te blijven,te participeren, zelfredzaamheid te stimuleren in een warme, eigen thuis. In de 60 nieuwe assistentiewoningen kan elke bewoner zelfstandig wonen, eventueel met ondersteuning van familie, mantelzorgers en thuiszorgdiensten. Bij dringende hulp is er een intern oproepsysteem beschikbaar. Met het nieuwe dienstencentrum De Wissel op het gelijkvloers zal er voldoende zorg en ontspanning binnen handbereik zijn.

FOCUS OP ONTMOETING EN WELZIJN IN DIENSTENCENTRUM DE WISSEL

Het gaat om een dienstencentrum van ruim 700 m². Het wordt een eigentijds, lokaal centrum waar de werking zich richt naar alle inwoners van Turnhout. Er wordt voorzien in een uitgebreid aanbod aan diensten die beantwoorden aan de noden van eigentijdse, lokale zorg. Men zal er ook terecht kunnen met vragen over thuiszorg. Daarnaast staan er ook informatieve, recreatieve als algemeen vormende activiteiten op het programma.

FOCUS OP ZORGZAAM SAMENWERKEN EN INNOVEREN

Samenwerking en innoveren in samenwerking met partners die elkaar kunnen inspireren op het gebied van zorg en welzijn, ook al werken ze met andere doelgroepen of methodieken, kunnen alleen maar toegejuicht worden in het huidige zorglandschap De toekomstige aanwezigheid in de Stationsbuurt vlakbij de Welzijnscampus, en in het gebouw zelf als buren van het Huis van het Kind en het innovatieve Licalab, kan dit denken alleen maar stimuleren. De link met de stadsdiensten zijn hier ook niet ver weg.